Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een tuin op het noorden, oosten, zuiden of westen?

9 oktober 2022

Een vraag die ik als interieurontwerper vaak krijg, en waar ik ook altijd rekening mee houd in mijn ontwerpen. Want het lichtinval kan een ontzettend groot verschil maken!

Tuin op het Noorden

Met een tuin op het noorden heb je vaak een donkerder interieur, er komt namelijk weinig zon naar binnen. De meesten zullen dan ook liever geen tuin op het noorden willen, tenzij het een grote tuin is. Bij een grotere tuin kun je soms namelijk toch nog een plekje in de zon bemachtigen! Een voordeel van een tuin op het noorden is dat het zomers wel iets koeler is in huis, en je veel plaats in de schaduw hebt!

Tuin op het Oosten

Met een tuin op het oosten zul je voornamelijk kunnen genieten van de ochtendzon. ‘s middags en ‘s avonds moet je het toch echt doen met schaduw, waarin het dus niet veel verschilt van de tuin op het noorden.

Tuin op het Zuiden

Een tuin op het zuiden is toch wel een favoriet, als er geen hoge gebouwen of bomen in de buurt staan heb je namelijk de hele dag zon. Je kunt ultiem genieten van de lentezon en hebt dus eigenlijk het hele jaar door de perfecte ligging.

Tuin op het Westen

Met een tuin op het westen heb je in de ochtend nog even schaduw, maar komt het zonnetje al snel tevoorschijn. Ook tuinen op het westen zijn dus vrij populair! Met een tuin op het westen kun je ook nog lang genieten van het avond zonnetje, en op die lange zomeravonden dus nog heerlijk vertoeven in de tuin.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT