Verhuizen naar een nieuwbouwhuis: hier moet je op letten!

7 augustus 2022

Je gaat verhuizen, op naar een nieuw hoofdstuk! Bij een nieuwbouwhuis zijn er heel wat dingen waar je op moet letten. Je hebt natuurlijk de standaard klussen, zoals het inpakken en verhuizen van je inboedel, versturen van adreswijzigingen en het klaarmaken van jouw nieuwe woning. Maar over het algemeen komt bij het verhuizen naar een nieuwbouw woning nét iets meer kijken dan bij een ‘gewone’ verhuizing. En daarvoor geef ik je in dit artikel een aantal aandachtspunten mee!

Meld het zo snel mogelijk als er iets niet klopt

Een nieuwbouwhuis waarbij alles direct perfect is, vind je niet. Meestal zijn er bij de oplevering namelijk nog een aantal gebreken, ook wel opleverpunten genoemd. De meest voorkomende gebreken zijn dingen als beschadigde kozijnen en deuren of bijvoorbeeld slordig schilderwerk. Vaak is de aannemer verplicht om deze gebreken binnen 3 maanden op te lossen, zorg er dus ook altijd voor dat je dit soort dingen direct aangeeft.

Het aanleggen van de voor- en achtertuin

Waarschijnlijk sta je te popelen om aan de gang te gaan met je interieur, en jouw nieuwe woning leefbaar te maken. Dus dan is de tuin niet meteen je prioriteit. Toch zijn er een aantal aspecten die je maar beter snel kunt regelen, zoals een (tijdelijke) bestrating naar je voordeur zodat het tijdens de verhuisdag geen modderige bende wordt. Daarnaast wil je soms gezamenlijk een schutting, heg of oprit plaatsen. Het is dan belangrijk dat je dit op tijd overlegt met je nieuwe buren!

Let op vocht in je woning

In nieuwbouwhuizen zit nou eenmaal veel vocht verstopt. Soms wel tot zo’n 4000 liter. De woning heeft tijdens de bouw namelijk niet of nauwelijks bescherming gehad, dus vocht had alle kans om in de materialen te trekken. Gemiddeld duurt het zo’n 2 jaar totdat al het vocht uit je woning verdwenen zal zijn. Heb dus even geduld, en houd het vochtgehalte in je achterhoofd bij het kiezen van bijvoorbeeld de vloer en wandbekleding. In sommige gevallen kan de hoeveelheid vocht namelijk beschadigingen veroorzaken, zorg er dus voor dat je voldoende informeert bij de winkel: zodat je zeker weet dat bijvoorbeeld je nieuwe vloer hier wel tegen kan!

Aan de slag met je interieur

Je nieuwe interieur is soms al een hele klus op zich. Misschien neem je wat oude meubels mee, of zie je het al helemaal voor je. Maar misschien ook niet. Een grote, witte, lege ruimte kan soms best intimiderend zijn. Er zijn honderden manieren om dit makkelijker te maken, zo kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen op Pinterest, aan de slag gaan met een moodboard of AI apps gebruiken om meubels of kleuren op de muur van te voren te testen. Maar, soms kom je er zelfs na al die foefjes nog niet uit. Jij en je partner hebben bijvoorbeeld hele andere stijlen en ideeën en de ruimtes zijn zo groot dat je niet goed weet hoe je het moet indelen. Dan kan het handig zijn om een interieuradviseur in te schakelen, om op die manier wel tot een kloppend interieur te komen.

Mocht je de mogelijkheden willen bekijken voor interieuradvies, bekijk dan zeker even het kopje interieuradvies op deze website! Wie weet spreken we elkaar snel.

SHARE THIS STORY
COMMENTS

Hi,
Ik ben heel erg benieuwd waar het schilderij van is die op de foto staat in dit blog. Hij is prachtig!

Vriendelijke groet,
Jennifer

Hi Jennifer! Bedankt voor je reactie! Het kunstwerk is van Joelle Somero. Je kunt haar vinden onder de naam @joellemsomero op Instagram! Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb kunnen helpen.

ADD A COMMENT